Beweegcongres 2025

Aanmelden kan nu!

Op vrijdag 19 september 2025 organiseren we de derde editie van het Beweegcongres Westelijke Mijnstreek. Dat doen we samen met CIOS Sittard-Venlo en Fontys Sport en Bewegen.

Tijdens het congres duiken we onder andere in actuele thema’s zoals fijne motoriek, bewegen bij het jonge kind, groepsdynamica, XR in het bewegingsonderwijs en de zorg, innovatieve spellen in de sporthal, en fysieke en mentale weerbaarheid.

Een dag vol kennisdeling, praktijkervaring en verbinding met professionals uit het werkveld. Speciaal voor medewerkers in de kinderopvang, het primair en voortgezet onderwijs, en andere kindprofessionals. Mis het dus niet!

Er is keuze uit verschillende workshops in twee rondes.

Aanmelden is verplicht en vol = vol! Inschrijven kan via de button onderaan de pagina.

Aanmelden kan t/m maandag 8 september.

Tijdschema
13.00-13.30: Inloop
13.30-14.15: Plenaire opening
14.30-15.45: Ronde 1
15.45-16.00: Korte pauze
16.00-17.15: Ronde 2
17.15: Borrel

Locatie
CIOS Sittard-Venlo
Milaanstraat 125, 6135 LH Sittard

Kosten
Deelname, inclusief borrel, is voor onze partners volledig gratis.
Voor de eerste 100 aanmeldingen is er een goodiebag.

--

Workshops ronde 1 (max 25 deelnemers per workshop):

Bewegen én leren bewegen in de klas met de Schijf van 10: de lesmodule voor de groepsleerkrachten
Verzorgd door: Yordi Vermaat
Doelgroep: primair onderwijs 

We zitten te veel, bewegen te weinig en áls we bewegen, doen we dat te eenzijdig. We zijn hierdoor motorisch minder fit en vaardig. En zo ook de jeugd! Beweegarmoede noemen we dat. Het vergroot de kans op blessures, uitval in de sport, diverse gezondheidsproblemen en het gaat ten koste van het plezier in bewegen.

Hiervoor introduceerde het ASM de 'Schijf van 10!® voor bewegen'. Van balanceren en stoeien tot springen en gooien, het model omvat alle aspecten van bewegen om op een leuke en onderbouwde manier fitter en vaardiger te worden.

Het ASM is al een bekend begrip binnen de sportclub, de fysiotherapie en het bewegingsonderwijs. Met de lesmodule is het ASM nu ook beschikbaar voor in het klaslokaal voor de basisschool onderwijzer. De lesmodule van het ASM richt zich op:

  1. Veelzijdig bewegen in en om de klas en daarmee meer beweegtijd gedurende de dag om als school te voldoen aan de beweegrichtlijnen.
  2. Het ontwikkelen van kennis over veelzijdig bewegen als onderdeel van de Physical Literacy van leerlingen.

De workshop bestaat uit een theoretische toelichting van de Schijf van 10! en praktische oefeningen en werkvormen om toe te passen in groep 1 t/m 8.

Kindertekenanalyse
Verzorgd door: Lian Linssen
Doelgroep: kinderopvang / primair onderwijs

Als volwassenen willen we niets liever dan begrijpen wat een kind bedoelt of wat het juist dwarszit. Soms worden we er wanhopig van, omdat je elkaar gewoon echt niet ‘verstaat’. Hoe fijn zou het voor jullie beiden zijn als jij beter zou kunnen begrijpen wat er allemaal in het hoofd van een kind omgaat?!

Tijdens deze workshop leer ik jou hoe je kunt ontdekken wat een tekening jou allemaal kan vertellen. Ben jij een leerkracht, pedagogisch medewerker, opvoeder, moeder, vader, jeugdzorgwerker, of heb je in het dagelijks leven te maken met kinderen? Dan is het lezen en begrijpen van een tekening een mega waardevolle extra tool voor jou!

Ook ga je tijdens de workshop zelf aan de slag met het analyseren van kindertekeningen en ga je ervaren wat een kind ervaart. Aan de hand van een bepaalde opdracht stap je in de schoenen van ‘het kind’. Naar aanleiding van een door jou meegenomen tekening vertel ik uitgebreid wat je uit de tekening kunt halen en wat het allemaal zou kunnen betekenen.

Hoe (on)veilig is nog verantwoord?
Verzorgd door: Bastiaan Goedhart
Doelgroep: primair onderwijs / voortgezet onderwijs

In deze workshop duiken we in de regels en richtlijnen rondom risicovol spelen, veiligheid en aansprakelijkheid binnen de context van het onderwijs. Denk aan bewegingsonderwijs, buitenspelen, schoolplein en sportdagen. Maar ook lichamelijke opvoeding en werkweken in het voortgezet onderwijs. Wat moet je als school en/of (gym)leraar weten? Wat is handig om te weten? En wat is grijs gebied en hoe ga je daar mee om?

We bespreken praktische voorbeelden en staan stil bij hoe je risico's kunt inschatten en verantwoord kunt handelen. Zijn er heldere regels en richtlijnen voor activiteiten? En hoe zit het met EHBO en het verlenen van de juiste nazorg?

Je hebt als onderwijsprofessional binnen het domein van bewegen en spelen dagelijks te maken met veiligheid en risicovol gedrag, maar hopelijk zelden of nooit met aansprakelijkheid. Mocht dat toch gebeuren, dan is het goed om te weten welke voorzorgsmaatregelen gewenst waren en waar je professionele vrijheid ligt. 

Neem vooral je vragen mee voor een interactieve en leerzame sessie!

MRT Schrijven - Hulp aan leerlingen die traag of onleesbaar schrijven
Verzorgd door: Hans Stroes
Doelgroep: primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Een ontspannen, vlot en leesbaar handschrift aan het eind van de basisschool — dat is het doel voor iedere leerling. Kijk in de bovenbouw of in het voortgezet onderwijs naar de handschriften van kinderen en het valt meteen op: leesbaarheid en tempo zijn vaak een probleem. Wat vroeger uitzonderingen waren, geldt nu voor hele groepen leerlingen. En dat heeft flinke gevolgen:

  • Leerlingen in het VO maken soms geen aantekeningen meer, omdat ze het tempo niet bijhouden of hun eigen handschrift niet meer kunnen lezen.
  • Leerlingen met een slecht ontwikkeld handschrift hebben vaker leesproblemen. Ze hebben moeite met letterherkenning en leesbegrip.
  • Uit onderzoek blijkt dat een zwak handschrift invloed kan hebben op negatieve leerprestaties

In deze workshop gaan we dieper in op hoe deze ontwikkeling is ontstaan, hoe je leerlingen op maat kunt ondersteunen bij het leren schrijven én hoe je oudere leerlingen – ook in het VO – in  korte tijd kunt helpen hun handschrift te verbeteren.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in handschriftonderwijs en kinderen tussen 6 en 18 jaar hiermee op maat wilt helpen.

Innovatie binnen het bewegingsonderwijs (max. 20 plekken)
Verzorgd door: Bart de Waal (Lessenplan)
Doelgroep: primair onderwijs 

Binnen de gymles is vernieuwing een weg naar plezier en ontwikkeling. Vaak wordt hierbij gekeken naar elektronica en materiaal. Maar hoe raak je met innovatie de kern?

In deze workshopt ontdek je hoe je tot innovatieve lesinhoud komt. Lesinhoud die niet alleen de motorische ontwikkeling versterkt, maar ook nog eens enthousiasmeert. We gaan actief aan de slag met de toepassing van differentieel leren binnen de gymles. Daarnaast kijken we naar de voordelen en basisprincipes van Multi Skilled activiteiten.

De winst? Een vernieuwende kijk op bestaande activiteiten, en extra inspiratie voor jouw volgende les!

Pickleball
Verzorgd door: ...
Doelgroep: BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Ontdek Pickleball: De snelst groeiende sport van dit moment!

Ben je klaar voor iets nieuws? Maak kennis met Pickleball – een verrassende mix van tennis, badminton en tafeltennis. Makkelijk om op te pakken, leuk voor iedereen en perfect voor een energieke break of sportieve uitdaging!

In deze interactieve workshop:
βœ… Leer je de basisregels en -techniek van Pickleball
βœ… Speel je korte wedstrijdjes onder begeleiding
βœ… Ervaar je waarom deze sport razend populair is – van jong tot oud!

Good2Move
Verzorgd door: ...
Doelgroep: BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Good2Move – Jouw partner in dynamisch bewegingsonderwijs

Ben je op zoek naar een innovatieve manier om je bewegingslessen te verrijken? Good2Move biedt een alles-in-één platform dat je ondersteunt bij het plannen, organiseren en uitvoeren van inspirerende gymlessen.

Wat maakt Good2Move uniek?

  • Diversiteit aan lesmateriaal: Toegang tot meer dan 500 sport- en spelvormen, inclusief leskaarten, instructievideo's en uitgewerkte methodieken.
  • Slimme digitale tools: Gebruik handige functies zoals de Toernooi Creator, Video Delay en Team Creator om je lessen interactiever en gestructureerder te maken.
  • Gebruiksvriendelijke app en website: Plan en beheer je lessen eenvoudig via de app of desktop, met een persoonlijke omgeving voor al je favorieten en opgeslagen materialen.
  • Regelmatige updates: Maandelijks nieuwe content en tools, zodat je lessen altijd up-to-date en boeiend blijven.instagram.com+6good2move.nl+6good2move.nl+6tiktok.com+6good2move.nl+6good2move.nl+6good2move.nl

Probeer het zelf!

Ontdek de voordelen van Good2Move tijdens de workshopronde op het beweegcongress

XR in het bewegingsonderwijs
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

iXfit: hoe brengt technologie mensen in beweging? (door iXperium Sport en Bewegen)

Van VR-brillen in de gymzaal tot slimme tools op het schoolplein – technologie biedt nieuwe kansen om kinderen (weer) in beweging te krijgen. Maar wat werkt écht? En wat vraagt dat van jou als professional?

In deze interactieve workshop duiken we samen in de wereld van technologie en bewegen. Je ontdekt praktijkvoorbeelden uit onderzoek en onderwijs, ervaart zelf hoe het is om met XR en andere tech te bewegen, en verkent met collega’s de kansen én uitdagingen.

πŸ”Ή Met inzichten uit praktijk en onderzoek

πŸ”Ή Zelf aan de slag met innovatieve beweegtechnologie

πŸ”Ή Ruimte voor ontmoeting en uitwisseling

Laat je inspireren, denk mee en beweeg mee. Want technologie zet niet alleen systemen in gang – maar zeker ook mensen.

Innovatieve 999 gymzaalspellen
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Maak kennis met één van de avondactiviteiten van het eerstejaars introductiekamp op het CIOS! Deze actieve en gezellige workshop wordt georganiseerd met studenten van het keuzedeel Sportieve Recreatie en Toerisme (SRT).

Plezier staat voorop, maar je wordt ook uitgedaagd op motorisch en cognitieve vaardigheden! In duo’s of één-tegen-één ga je de strijd aan in 9 verrassende en gevarieerde spellen. Denk aan snelheid, slimheid en behendigheid – alles komt aan bod. De deelnemers krijgen een scoreformulier met daarop 9 vakjes die staan voor de 9 spellen. Na elk spel mag de winnaar twee keer dobbelen en de verliezer één keer. Het doel? Zo dicht mogelijk bij het magische getal 999 komen. Spanning, actie en fun gegarandeerd!

Fysieke en mentale weerbaarheid in het onderwijs
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Sta sterker voor de klas – in lichaam én geest

In een tijd waarin het onderwijs steeds meer van je vraagt, is één ding zeker: weerbaarheid is geen luxe, maar noodzaak. In deze krachtige workshop leer je hoe je fysieke én mentale weerbaarheid kunt ontwikkelen – voor jezelf én je leerlingen.

Wat ga je doen?
βœ… Praktische oefeningen om je lichaamstaal, houding en ademhaling in te zetten onder druk
βœ… Technieken uit weerbaarheidstraining en zelfverdediging toepassen in onderwijssituaties
βœ… Reflectie op eigen grenzen, stresssignalen en herstelstrategieën
βœ… Tools om (weerbare) leerlingen en klassen te begeleiden

Yoga in het onderwijs
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Rust in je hoofd, kracht in je lijf – midden in de schooldag

Ben je op zoek naar meer balans, focus en ontspanning in het onderwijs? Deze toegankelijke yogaworkshop biedt precies dat. Ontdek hoe eenvoudige yogatechnieken kunnen bijdragen aan een betere concentratie, stressvermindering en een gezondere werkhouding – voor jezelf én je leerlingen.

Wat kun je verwachten?
βœ… Laagdrempelige yoga-oefeningen voor lichaam en ademhaling
βœ… Inzicht in stress, ontspanning en het autonome zenuwstelsel
βœ… Praktische tips om yoga toe te passen in de klas of tijdens je werkdag
βœ… Momenten van stilte, focus en fysieke reset

Boxchange
Verzorgd door: ...
Doelgroep:
 BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Ontdek de kracht van bokstherapie bij Boxchainge
Van overleven naar leven – met hoofd, hart en handen

Bij Boxchainge geloven we dat echte verandering begint met beweging. Onze unieke werkwijze combineert fysieke actie met mentale reflectie, waardoor je niet alleen praat over verandering, maar deze ook daadwerkelijk ervaart.

Wat maakt onze aanpak bijzonder?

  • Lichaamsgerichte therapie: Door bokstherapie brengen we je letterlijk in beweging. Dit helpt om vastzittende patronen te doorbreken en opnieuw contact te maken met je gevoelens en emoties.
  • GLOVES-methodiek: Onze eigen ontwikkelde methode staat centraal in elke sessie. Deze aanpak is ontworpen om je te helpen bij het ontdekken van je eigen krachten en het ontwikkelen van veerkracht.
  • Veilige leeromgeving: We creëren een omgeving waarin je je veilig voelt om jezelf te zijn, je kwetsbaar op te stellen en te werken aan persoonlijke groei.

Voor wie is Boxchainge?

Of je nu een jongere bent die uit balans is geraakt, een volwassene die negatieve gedragspatronen wil doorbreken, of een bedrijf dat op zoek is naar teambuilding en ontwikkeling.

Klaar om de handschoen op te pakken?

3x3 Basketbal
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

De straat op... maar dan in de gymzaal!

Ben jij klaar voor actie, snelheid en pure teamspirit? Ontdek de explosieve wereld van 3X3 basketbal – de officiële olympische variant van basketbal met minder regels, meer dynamiek en keihard spelplezier!

Wat kun je verwachten?
βœ… Introductie tot de spelregels en het ritme van 3X3
βœ… Techniek, tactiek én teamwork in kleine teams
βœ… Mini-toernooi met snelle rotaties en high-energy sfeer
βœ… Begeleiding door ervaren trainer met passie voor het spel

Waarom 3X3?

  • Kort, krachtig en intens – perfect voor jongeren en gemixte niveaus
  • Focus op samenwerking, creativiteit en explosiviteit
  • Lage instapdrempel, hoge funfactor!

Omgaan met pubers
Verzorgd door: ...
Doelgroep: primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Tijdens de puberteit maken kinderen de stap naar volwassenheid. Het lichaam en brein veranderen razendsnel. Hoe gaat wij als professionals om met deze veranderingen? Wat gebeurt er nou eigenlijk allemaal in dat hoofd en lichaam van die puber? Hoe houdt u de verbinding met een puber? 

De 'pubercursus' is voor professionals die te maken hebben met (pré)pubers. Soms al vanaf groep 6 in het basisonderwijs. We bespreken samen de ontwikkelingen en hoe u hier als professional mee om kunt gaan.

Werken met de beroepscode voor beweegprofessionals
Verzorgd door: Gertjan van Dokkum (Docent Fontys Sport en Bewegen)
Doelgroep: iedereen die vanuit zijn functie invloed heeft op het sportieve klimaat en inclusie binnen sport en bewegen

Een interactieve workshop over het bevorderen van sociale veiligheid en inclusie binnen sportorganisaties. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit uiteenlopende sectoren zoals sportbonden, politie en onderwijs krijg je inzicht in wat werkt als het gaat om het creëren van een veilig sportklimaat. Er wordt gewerkt met de beroepscode voor beweegprofessionals, ontwikkeld door Fontys Sport en Bewegen. Daarnaast ontvang je praktische tools en interventies die direct toepasbaar zijn in de eigen praktijk. De focus ligt op bewustwording, handelingsperspectief en het versterken van een sociaal veilige sportomgeving.

De kracht van groepsdynamiek in beweging
Verzorgd door: René Boom (Docent Fontys Sport en Bewegen)
Doelgroep: primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Hoe houd je een groep actief, betrokken én positief in beweging? Kun je met simpele interventies al grote invloed uitoefenen op groepsprocessen? Met deze workshop vliegen we langs wat groepsdynamische principes, gaan we aan de slag met kleine interventies en kijken we hoe we onze deelnemers al bwegend kunnen laten bijdragen in het groepsproces.

Spelenderwijs in Beweging
Verzorgd door: Thijs de Jong (Docent Fontys Sport en Bewegen)
Doelgroep: kinderopvang

In deze interactieve workshop ontdek je hoe je als pedagogisch medewerker jonge kinderen (0-6 jaar) spelenderwijs meer laat bewegen. Je krijgt praktische tools en beweegvormen aangereikt die passen binnen het dagelijkse ritme, zonder extra werkdruk. Je leert hoe inrichting, structuur en jouw eigen rol beweging kunnen uitlokken. De workshop is gebaseerd op inzichten uit de projecten ASAS en Actief Fundament. Je gaat naar huis met concrete inspiratie voor een beweegrijke dag in de kinderopvang.

Ervaar ervaringsgericht leren samen met een hond! (max. 21 plekken)
Verzorgd door: Laura Wilders
Doelgroep: BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Begeleiding met 4 Poten is een organisatie die zich specialiseert in Jeugdhulpverlening, opleiding en teambuilding met inzet van honden en andere ervaringsgerichte methoden. Bij Begeleiding met 4 Poten combineren we de kracht van dieren, ervaringsgericht leren én beweging met professionele begeleiding. Bij ons draait alles om echte verbinding: tussen mens en hond, tussen begeleider en jeugdige, en vooral tussen hoofd, hart en lijf. Onze honden zijn hierin onze trouwe co-begeleiders die precies weten wanneer ze moeten uitdagen, troosten of simpelweg even naast je komen zitten.

Tijdens het Beweegcongres 2025 nemen wij je mee in een interactieve workshop vol ervaringsgericht leren. Niet zitten en praten, maar dóen, voelen, samenwerken en bewegen met de hond als spiegel en co-coach. Hoe kun je via beweging en ervaringsgericht leren bouwen aan zelfvertrouwen, sociaal contact en emotieregulatie? Wat leer je als je samen met een hond een opdracht doorloopt? En hoe zet je beweging in om je begeleidingsdoelen op een verrassende manier te behalen?

Deze workshop is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de unieke combinatie van hond, mens en beweging. Je hoeft geen hondenexpert te zijn, alleen openstaan voor een frisse, vrolijke én inspirerende ervaring.

---

Workshops ronde 2 (max 25 deelnemers per workshop):

Beweegarmoede opgelost
Verzorgd door: Yordi Vermaat
Doelgroep: Kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

''Kinderen én volwassenen zijn minder motorisch vaardig en fit''

Door technologische ontwikkelingen als mobiele telefoons, spelcomputers en digitale media groeien kinderen op in een andere beweegcultuur, waarin het buitenspelen geen hoofdrol meer speelt. Kinderen sporten mindere en zitten vaker. Zij missen het plezier in bewegen. Kinderen stoppen eerdere met sport en zijn ook op latere leeftijd minder gemotiveerd om te bewegen. We bewegen niet alleen te weinig, maar vaak ook te eenzijdig. Dit seen maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor belangrijke zaken zoals gezondheid, creativiteit, maar ook prestaties in de sport. Dit leidt tot een verstoorde motorische ontwikkeling en een verhoogde kans op gezondheidsproblemen, uitval en blessures. 

Het ASM introduceert hiervoor de Schijf van 10! die bestaat uit tien grondvormen van bewegen. Deze grondvormen zijn gezamenlijk belangrijk voor een optimale motorische ontwikkeling voor iedereen. De wetenschappelijk en praktisch onderbouwing geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt een structuur voor beweegprogramma's. De Schijf van 10! is universeel toepasbaar voor alle vormen van bewegen en kan daarmee een gemeenschappelijke taal zijn voor samenwerking tussen alle beweegprofessionals. Bovendien gebruikt het ASM de Schijf van 10! als basis voor de inrichting van de sportieve binnen- en buitenruimte zoals de Skills Garden en PLAYCE. 

Het ontwikkelen van de fijne motoriek in de klas, gymles of buiten
Verzorgd door: Hans Stroes
Doelgroep: Kinderopvang / primair onderwijs

De laatste jaren duiken steeds vaker verhalen en onderzoeken op dat kinderen minder ‘handig’ worden.  Dat is niet alleen te merken aan de afgenomen zelfredzaamheid (ritsen, knopen, veteren, zelfverzorging), maar ook aan de manier waarop jonge kinderen knutselen, tekenen, knippen. Ouders merken het ook thuis. Veel kinderen zijn onhandiger aan tafel, bij spelletjes en huishoudelijke klusjes. Heeft de school of kinderopvang hierin een taak?

Onderwerpen:

  • De fijnmotorische ontwikkeling en de leerlijnen daarbinnen
  • Het stimuleren van de fijnmotorisch ontwikkeling
  • Mogelijkheden in de klas, in speellokaal/gymzaal en buiten

In deze theorieworkshop leer en ervaar je dat ontwikkelen van de grove en fijne motoriek eigenlijk heel dichtbij elkaar liggen. De deelnemers maken kennis met aantrekkelijke bewegingsactiviteiten die aangeboden kunnen worden in één vak ‘kleine motoriek’ in speellokaal of gymzaal. Of in een fijne  motoriekcircuit in de klas. En natuurlijk ook buiten. Wie weet geef jij na deze workshop voortaan ook elke week ‘handengym’.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de fijnmotorische ontwikkeling en  kinderen tussen 2 en 7 jaar hiermee wil helpen.

Hoe (on)veilig is nog verantwoord?
Verzorgd door: Bastiaan Goedhart
Doelgroep: Kinderopvang / BSO

In deze workshop duiken we in de regels en richtlijnen rondom risicovol spelen, veiligheid en aansprakelijkheid binnen én buiten de context van het onderwijs. Denk pedagogisch medewerkers die zowel het buitenspelen in de pauze begeleiden als een functie hebben bij de TSO of BSO. Maar ook de professionals die werkzaam zijn bij de kinderopvang en met kinderen tussen 0 en 4 jaar spelen en bewegen. Met de opkomst van het kindcentrum zien we meer en meer dat er met jonge kinderen bewogen wordt in een speelzaal waar ook kleuters gebruik van maken. Welke richtlijnen en regels gelden er dan? Mag je met een 3-jarige een klimraam gebruiken in een speelzaal voor kleuters? Hoe kan de (sport)BSO gebruik maken van de gymzaal na schooltijd?

We bespreken praktische voorbeelden en staan stil bij hoe je risico's kunt inschatten en verantwoord kunt handelen. Je hebt als professional binnen het domein van bewegen en spelen dagelijks te maken met veiligheid en risicovol gedrag, maar hopelijk zelden of nooit met aansprakelijkheid. Mocht dat toch gebeuren, dan is he tgoed om te weten welke voorzorgsmaatregelen gewenst waren en waar je professionele vrijheid ligt.

Neem vooral je vragen mee voor een interactieve en leerzame sessie!

Kleutergym: inspiratie en vernieuwing (max. 20 plekken)
Verzorgd door: Bart de Waal (Lessenplan)
Doelgroep: Kinderopvang

Vernieuwing binnen de kleuterles is nog wel eens een uitdaging. Wat kan ik nu in dat kleine speellokaal? Of met een beperkte hoeveelheid materiaal?

Via drie invalshoeken kijken we naar bestaande en nieuwe activiteiten voor kleuters:

  • De toepassing van differentieel leren bij kleuters
  • De impact van Multi Skilled activiteiten
  • Hoe fantasie jouw les veranderd

Naast de theorie en verrassende voorbeelden, gaan we natuurlijk ook zelf aan de slag. Hoe helpt het ons om met een frisse blik naar de kleuterlessen te kijken?

Een uur vol inspiratie!

Pickleball
Verzorgd door: ...
Doelgroep: BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Ontdek Pickleball: De snelst groeiende sport van dit moment!

Ben je klaar voor iets nieuws? Maak kennis met Pickleball – een verrassende mix van tennis, badminton en tafeltennis. Makkelijk om op te pakken, leuk voor iedereen en perfect voor een energieke break of sportieve uitdaging!

In deze interactieve workshop:
βœ… Leer je de basisregels en -techniek van Pickleball
βœ… Speel je korte wedstrijdjes onder begeleiding
βœ… Ervaar je waarom deze sport razend populair is – van jong tot oud!

Good2Move
Verzorgd door: ...
Doelgroep: BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Good2Move – Jouw partner in dynamisch bewegingsonderwijs

Ben je op zoek naar een innovatieve manier om je bewegingslessen te verrijken? Good2Move biedt een alles-in-één platform dat je ondersteunt bij het plannen, organiseren en uitvoeren van inspirerende gymlessen.

Wat maakt Good2Move uniek?

  • Diversiteit aan lesmateriaal: Toegang tot meer dan 500 sport- en spelvormen, inclusief leskaarten, instructievideo's en uitgewerkte methodieken.
  • Slimme digitale tools: Gebruik handige functies zoals de Toernooi Creator, Video Delay en Team Creator om je lessen interactiever en gestructureerder te maken.
  • Gebruiksvriendelijke app en website: Plan en beheer je lessen eenvoudig via de app of desktop, met een persoonlijke omgeving voor al je favorieten en opgeslagen materialen.
  • Regelmatige updates: Maandelijks nieuwe content en tools, zodat je lessen altijd up-to-date en boeiend blijven.instagram.com+6good2move.nl+6good2move.nl+6tiktok.com+6good2move.nl+6good2move.nl+6good2move.nl

Probeer het zelf!

Ontdek de voordelen van Good2Move tijdens de workshopronde op het beweegcongress

XR in het bewegingsonderwijs
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

iXfit: hoe brengt technologie mensen in beweging? (door iXperium Sport en Bewegen)

Van VR-brillen in de gymzaal tot slimme tools op het schoolplein – technologie biedt nieuwe kansen om kinderen (weer) in beweging te krijgen. Maar wat werkt écht? En wat vraagt dat van jou als professional?

In deze interactieve workshop duiken we samen in de wereld van technologie en bewegen. Je ontdekt praktijkvoorbeelden uit onderzoek en onderwijs, ervaart zelf hoe het is om met XR en andere tech te bewegen, en verkent met collega’s de kansen én uitdagingen.

πŸ”Ή Met inzichten uit praktijk en onderzoek

πŸ”Ή Zelf aan de slag met innovatieve beweegtechnologie

πŸ”Ή Ruimte voor ontmoeting en uitwisseling

Laat je inspireren, denk mee en beweeg mee. Want technologie zet niet alleen systemen in gang – maar zeker ook mensen.

Innovatieve 999 gymzaalspellen
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Maak kennis met één van de avondactiviteiten van het eerstejaars introductiekamp op het CIOS! Deze actieve en gezellige workshop wordt georganiseerd met studenten van het keuzedeel Sportieve Recreatie en Toerisme (SRT).

Plezier staat voorop, maar je wordt ook uitgedaagd op motorisch en cognitieve vaardigheden! In duo’s of één-tegen-één ga je de strijd aan in 9 verrassende en gevarieerde spellen. Denk aan snelheid, slimheid en behendigheid – alles komt aan bod. De deelnemers krijgen een scoreformulier met daarop 9 vakjes die staan voor de 9 spellen. Na elk spel mag de winnaar twee keer dobbelen en de verliezer één keer. Het doel? Zo dicht mogelijk bij het magische getal 999 komen. Spanning, actie en fun gegarandeerd!

Fysieke en mentale weerbaarheid in het onderwijs
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Sta sterker voor de klas – in lichaam én geest

In een tijd waarin het onderwijs steeds meer van je vraagt, is één ding zeker: weerbaarheid is geen luxe, maar noodzaak. In deze krachtige workshop leer je hoe je fysieke én mentale weerbaarheid kunt ontwikkelen – voor jezelf én je leerlingen.

Wat ga je doen?
βœ… Praktische oefeningen om je lichaamstaal, houding en ademhaling in te zetten onder druk
βœ… Technieken uit weerbaarheidstraining en zelfverdediging toepassen in onderwijssituaties
βœ… Reflectie op eigen grenzen, stresssignalen en herstelstrategieën
βœ… Tools om (weerbare) leerlingen en klassen te begeleiden

Yoga in het onderwijs
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Rust in je hoofd, kracht in je lijf – midden in de schooldag

Ben je op zoek naar meer balans, focus en ontspanning in het onderwijs? Deze toegankelijke yogaworkshop biedt precies dat. Ontdek hoe eenvoudige yogatechnieken kunnen bijdragen aan een betere concentratie, stressvermindering en een gezondere werkhouding – voor jezelf én je leerlingen.

Wat kun je verwachten?
βœ… Laagdrempelige yoga-oefeningen voor lichaam en ademhaling
βœ… Inzicht in stress, ontspanning en het autonome zenuwstelsel
βœ… Praktische tips om yoga toe te passen in de klas of tijdens je werkdag
βœ… Momenten van stilte, focus en fysieke reset

Boxchange
Verzorgd door: ...
Doelgroep:
 BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Ontdek de kracht van bokstherapie bij Boxchainge
Van overleven naar leven – met hoofd, hart en handen

Bij Boxchainge geloven we dat echte verandering begint met beweging. Onze unieke werkwijze combineert fysieke actie met mentale reflectie, waardoor je niet alleen praat over verandering, maar deze ook daadwerkelijk ervaart.

Wat maakt onze aanpak bijzonder?

  • Lichaamsgerichte therapie: Door bokstherapie brengen we je letterlijk in beweging. Dit helpt om vastzittende patronen te doorbreken en opnieuw contact te maken met je gevoelens en emoties.
  • GLOVES-methodiek: Onze eigen ontwikkelde methode staat centraal in elke sessie. Deze aanpak is ontworpen om je te helpen bij het ontdekken van je eigen krachten en het ontwikkelen van veerkracht.
  • Veilige leeromgeving: We creëren een omgeving waarin je je veilig voelt om jezelf te zijn, je kwetsbaar op te stellen en te werken aan persoonlijke groei.

Voor wie is Boxchainge?

Of je nu een jongere bent die uit balans is geraakt, een volwassene die negatieve gedragspatronen wil doorbreken, of een bedrijf dat op zoek is naar teambuilding en ontwikkeling.

Klaar om de handschoen op te pakken?

3x3 Basketbal
Verzorgd door: ...
Doelgroep: 
BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

De straat op... maar dan in de gymzaal!

Ben jij klaar voor actie, snelheid en pure teamspirit? Ontdek de explosieve wereld van 3X3 basketbal – de officiële olympische variant van basketbal met minder regels, meer dynamiek en keihard spelplezier!

Wat kun je verwachten?
βœ… Introductie tot de spelregels en het ritme van 3X3
βœ… Techniek, tactiek én teamwork in kleine teams
βœ… Mini-toernooi met snelle rotaties en high-energy sfeer
βœ… Begeleiding door ervaren trainer met passie voor het spel

Waarom 3X3?

  • Kort, krachtig en intens – perfect voor jongeren en gemixte niveaus
  • Focus op samenwerking, creativiteit en explosiviteit
  • Lage instapdrempel, hoge funfactor!

Werken met de beroepscode voor beweegprofessionals
Verzorgd door: Gertjan van Dokkum (Docent Fontys Sport en Bewegen)
Doelgroep: iedereen die vanuit zijn functie invloed heeft op het sportieve klimaat en inclusie binnen sport en bewegen

Een interactieve workshop over het bevorderen van sociale veiligheid en inclusie binnen sportorganisaties. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit uiteenlopende sectoren zoals sportbonden, politie en onderwijs krijg je inzicht in wat werkt als het gaat om het creëren van een veilig sportklimaat. Er wordt gewerkt met de beroepscode voor beweegprofessionals, ontwikkeld door Fontys Sport en Bewegen. Daarnaast ontvang je praktische tools en interventies die direct toepasbaar zijn in de eigen praktijk. De focus ligt op bewustwording, handelingsperspectief en het versterken van een sociaal veilige sportomgeving.

De kracht van groepsdynamiek in beweging
Verzorgd door: René Boom (Docent Fontys Sport en Bewegen)
Doelgroep: primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Hoe houd je een groep actief, betrokken én positief in beweging? Kun je met simpele interventies al grote invloed uitoefenen op groepsprocessen? Met deze workshop vliegen we langs wat groepsdynamische principes, gaan we aan de slag met kleine interventies en kijken we hoe we onze deelnemers al bwegend kunnen laten bijdragen in het groepsproces.

Spelenderwijs in Beweging
Verzorgd door: Thijs de Jong (Docent Fontys Sport en Bewegen)
Doelgroep: kinderopvang

In deze interactieve workshop ontdek je hoe je als pedagogisch medewerker jonge kinderen (0-6 jaar) spelenderwijs meer laat bewegen. Je krijgt praktische tools en beweegvormen aangereikt die passen binnen het dagelijkse ritme, zonder extra werkdruk. Je leert hoe inrichting, structuur en jouw eigen rol beweging kunnen uitlokken. De workshop is gebaseerd op inzichten uit de projecten ASAS en Actief Fundament. Je gaat naar huis met concrete inspiratie voor een beweegrijke dag in de kinderopvang.

Ervaar ervaringsgericht leren samen met een hond! (max. 21 plekken)
Verzorgd door: Laura Wilders
Doelgroep: BSO / kinderopvang / primair onderwijs / voortgezet onderwijs

Begeleiding met 4 Poten is een organisatie die zich specialiseert in Jeugdhulpverlening, opleiding en teambuilding met inzet van honden en andere ervaringsgerichte methoden. Bij Begeleiding met 4 Poten combineren we de kracht van dieren, ervaringsgericht leren én beweging met professionele begeleiding. Bij ons draait alles om echte verbinding: tussen mens en hond, tussen begeleider en jeugdige, en vooral tussen hoofd, hart en lijf. Onze honden zijn hierin onze trouwe co-begeleiders die precies weten wanneer ze moeten uitdagen, troosten of simpelweg even naast je komen zitten.

Tijdens het Beweegcongres 2025 nemen wij je mee in een interactieve workshop vol ervaringsgericht leren. Niet zitten en praten, maar dóen, voelen, samenwerken en bewegen met de hond als spiegel en co-coach. Hoe kun je via beweging en ervaringsgericht leren bouwen aan zelfvertrouwen, sociaal contact en emotieregulatie? Wat leer je als je samen met een hond een opdracht doorloopt? En hoe zet je beweging in om je begeleidingsdoelen op een verrassende manier te behalen?

Deze workshop is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de unieke combinatie van hond, mens en beweging. Je hoeft geen hondenexpert te zijn, alleen openstaan voor een frisse, vrolijke én inspirerende ervaring.

Direct aanmelden