Terugblik Peuter4daagse
dinsdag 14 juni 2022

Terugblik Peuter4daagse

Van 7 tot en met 11 juni heeft de Peuter4daagse plaatsgevonden. Gedurende deze week gingen peuters samen met de pedagogisch medewerkers iedere dag minimaal een kwartiertje samen wandelen. Er hebben bijna 11.000 peuters in Limburg samen met hun pedagogisch medewerkers gewandeld! Aan iedereen die gewandeld heeft: hartstikke goed gedaan!

De Peuter4daagse zijn geopend op 7 juni in Sittard-Geleen door wethouder Leon Geilen. Er werd een gezamenlijke warming-up op muziek gedaan en ouders waren uitgenodigd om mee te wandelen. Ook de SuperFIT coaches zijn gedurende deze week langs gegaan op verschillende locaties in Beekdaelen, Maastricht, Sittard-Geleen en Stein en hebben samen met de pedagogisch medewerkers en peuters gewandeld. De locaties hadden het leuk aangepakt, zo werden er onderweg liedjes gezongen, werd er gestopt bij een speeltuintje of onderweg eventjes pauze genomen met een gezonde picknick. 

Op 11 juni heeft er een feestelijke afsluiting plaatsgevonden in Stein. Wethouder Gina van Mulken heeft de afsluiting geopend waarna werd gestart aan een leuke warming-up op muziek. Vervolgens werd er samen gewandeld met ouders, pedagogisch medewerkers en de leuke tomaat mascotte. Eenmaal terug op de locatie werden de wandeldiploma's en medailles uitgedeeld en lekkere fruitspiesjes gegeten! 

 

JOGG Regisseur Sittard-Geleen en Stein Sanne Hamers geeft een korte terugblik op de Peuter4daagse: 

'Wat was het weer een feest!

Afgelopen week was de Week voor de Gezonde Jeugd, een initiatief van JOGG (Gezonde jeugd, gezonde toekomst). Tijdens deze week vond in Limburg voor de tweede keer de Peuter 4 Daagse plaats! Vanaf dinsdag 7 juni hebben 246 kinderopvanglocaties met bijna 11.000 peuters (2-4 jaar) in Limburg samen met hun pedagogische medewerkers meegedaan. Zij hebben samen 4 dagen lang een rondje om de locatie gewandeld. Zo ontdekten zij nog meer hoe leuk, goed en makkelijk wandelen is.

Ook hebben op heel veel plekken papa’s, mama’s, opa’s en oma’s gezellig mee gelopen. Gelukkig kon dit weer. Vorig jaar ging dit helaas niet door de corona-pandemie.

Na 4 dagen ontvingen alle kleine kampioentjes een welverdiende medaille en diploma. Het was een zeer geslaagde week. Op naar volgend jaar!

Inmiddels is dit initiatief, dat in Heerlen ontstaan is, opgepakt door de Koninklijke Wandelbond Nederland en door de samenwerking met JOGG Nederland kunnen vanaf nu álle kinderopvanglocaties door heel Nederland meedoen.

En daar zijn wij heel blij mee! Jong geleerd is immers oud gedaan. Een oud gezegde dat precies weergeeft waarom het gaat: de eerste levensjaren van een kind zijn cruciaal voor de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling. Dat geldt ook voor het aanleren van gezond gedrag. Als we hierin op jonge leeftijd investeren, dan plukken de kinderen daar op latere leeftijd de vruchten van.'