Het ‘Balkon Bewegen’ is een initiatief waarbij vrijwilligers en professionals langs woon- en zorgcentra gaan om ouderen een gezellige en sportieve ochtend te laten beleven op hun balkon of in de tuin.
dinsdag 26 mei 2020

Nationale Balkon Beweegdag

Op vrijdag 29 mei organiseert het Nationaal Ouderenfonds de Nationale Balkon Beweegdag. Ecsplore neemt samen met haar partners deel op enkele locaties in Geleen.

Het ‘Balkon Bewegen’ is een initiatief ontstaan in coronatijd. Vrijwilligers en professionals, zoals docenten sport en bewegen 55+, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches, OldStars en bewegingscoaches, gaan langs woon- en zorgcentra om ouderen een gezellige en sportieve ochtend te laten beleven op hun balkon of in de tuin. Het balkon is het symbool om ouderen in het zonnetje te zetten en op deze manier wordt de veiligheid gewaarborgd van de ouderen. Met als resultaat een gezellige en sportieve activiteit op ‘afstand’, waar men met elkaar en voor elkaar actief is. Natuurlijk kunnen mensen vanuit de (binnen)tuin of galerij ook meedoen!

Waar zijn we te vinden op 29 mei 2020 - Balkon Beweegdag?

Tijdens de Nationale Balkon (Beweeg)dag zullen wij activiteiten uitvoeren op de volgende locatie(s):
Barbarastraat - Geleen
De drie Musketiercomplexen (Athos, Porthos en Aramis)
Tussen 11:00 en 15:00 uur

Hoe ziet onze activiteit eruit?

In de afgelopen periode heeft Ecsplore in samenwerking met ZOwonen al verschillende acitivteiten georganiseerd om bewegen om en rondom het balkon te stimuleren. Bewegen op het Balkon is een laagdrempelige beweegactiviteit op muziek voor jong en oud, waarbij het samen en gezellig in beweging komen centraal staat. 

Waar doen we het allemaal voor?

Het begon allemaal met de vraag vanuit ZOwonen om onze handen, natuurlijk niet letterlijk, in elkaar te slaan. Samen aan de slag gaan om de bewoners van verschillende accommodaties in beweging te brengen. Natuurlijk werden mijn collega’s en ik hier direct enthousiast van want mensen in beweging brengen is wat wij het liefste doen!

Zo stonden we een paar dagen later met onze bus, geluidsboxen en een lichte kriebel in onze buik voor de eerste woningen. Het geluid klonk uit de speakers en er kwamen steeds meer mensen tevoorschijn op hun balkons, aan de slag. Zonder verwachtingen en met heel veel energie hebben we er samen met de bewoners een echt beweegfestijn van gemaakt. Natuurlijk op afstand en ieder op zijn of haar eigen niveau. De kop was eraf, het was een succes!
Op het moment van schrijven, hebben we dit beweegfestijn inmiddels zestien keer in vier dagen opgezet. Elke keer opnieuw is het weer een feest, elke keer weer genieten van het enthousiasme van de deelnemers en elke keer weer die enorme voldoening.

De waardering van de bewoners, de sfeer, de lieve reacties, het applaus voor elkaar, het gevoel van ‘samen zijn’ en het hartje dat we samen maken met onze handen om de waardering en respect voor elkaar te uiten zijn echt overweldigend.

Veri Dautzenberg (Combinatiefunctionaris Ecsplore)