Nationaal Schoolontbijt 2022
maandag 14 november 2022

Nationaal Schoolontbijt 2022

In de week van 7 tot en met 11 november was weer het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. Kinderen in heel Nederland gingen samen met hun meesters en juffen gezond en gezellig in de klas ontbijten. In de Westelijke Mijnstreek deden maar liefst 50 basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen mee. Dit zijn 4.610 kinderen die deze week een gezond ontbijt hebben genuttigd. Ecsplore zet zich in voor een gezonde jeugd in de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beekdaelen en ondersteunt dit initiatief.

Het Nationaal Schoolontbijt is een landelijk evenement met als missie een gezonde start elke dag en voor ieder kind. In deze week schuiven basisscholen, kinderopvanglocaties en brugklassen in heel Nederland aan tafel voor een gezond ontbijt en een leuke les over de beste start van de dag. Zo leren kinderen op een feestelijke manier hoe belangrijk een gezonde start van de dag is en wat je ’s ochtends het beste kunt eten.

Het initiatief is in 2003 ontstaan uit een maatschappelijk idee van een aantal ambachtelijke bakkers. Zij wilden het belang van een gezond ontbijt onder de aandacht brengen van zoveel mogelijk schoolkinderen en hun ouders. Het begon klein met vijf basisscholen en inmiddels is het Nationaal schoolontbijt uitgegroeid tot een zelfstandig en breed gesteund initiatief waaraan jaarlijks ruim een half miljoen kinderen deelnemen op zo’n 2.500 scholen en kinderopvanglocaties.

Ecsplore attendeert basisscholen om deel te nemen aan het Nationaal Schoolontbijt en biedt vanuit de interventie SuperFIT ondersteuning gedurende het ontbijt bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Zo leren de allerkleinste al hoe leuk, lekker en belangrijk het is om gezond te ontbijten met als doel dat ze deze gezonde gewoontes meenemen in hun verdere leven. Oftewel, jong geleerd is oud gedaan!

De SuperFIT coaches zijn langs geweest op verschillende locaties. De coaches hebben samen met de kinderen mooie placemats geknutseld welke tijdens het ontbijt gebruikt konden worden. Ook hebben ze samen met de kinderen voor de eerste keer pastinaak chocopasta geproefd en dat was erg lekker! Bij sommige locaties waren zelfs ouders uitgenodigd om mee te ontbijten. Al met al, heel veel geslaagde ontbijtjes! 

Op vrijdagochtend 11 november was Wethouder Levin de Koster bij Peuteropvang ’t Peuterke in Hulsberg ook op bezoek om samen met de kinderen en juffen te ontbijten.  Wethouder de Koster: “een gezond ontbijt is lekker én belangrijk, want dat geeft kinderen een goede start van de dag. Dit initiatief is een mooi voorbeeld, voor kinderen én hun ouders/verzorgers”. 

Het ontbijtpakket wordt samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf en bevat een keuze aan gezonde ontbijtproducten. Bij het ontbijtpakket ontvangen de scholen voor alle groepen aansprekend lesmateriaal. Zo wordt ontbijten nog leuker en beter!

Meer informatie over het Nationaal Schoolontbijt is te vinden op hun website