Een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl bestaat uit verschillende onderdelen. Gezonde voeding, voldoende beweging en genoeg slaap zijn allemaal belangrijk.

Met gezonde voeding bedoelen we zowel gezond eten als drinken. Het is belangrijk om elke dag drie maaltijden te eten: ontbijt, lunch en avondeten. De ‘Schijf van Vijf’ is een hulpmiddel wat jou kan helpen om gezond én lekker te eten. In de ‘Schijf van Vijf’ staat alleen eten wat gezond is zoals groente, fruit, volkoren brood en water. Mag je dan helemaal niet snoepen? Iets snacken of snoepen mag, maar kies dan het liefst voor een lekkere appel, wat snacktomaatjes of een bakje yoghurt.
De ‘Schijf van Vijf’ helpt je ook om eten te kiezen wat goed is voor de natuur. Als je volgens de ‘Schijf van Vijf’ eet, eet je bijvoorbeeld minder vlees of groente uit het seizoen. Deze keuzes zijn beter voor het milieu.
Water of thee zonder suiker zijn de beste opties om gezond te drinken, maar ook een beker melk is voor kinderen gezond. Het klinkt misschien saai om alleen water te drinken, maar met een beetje fruit of een schijfje citroen krijgt je water ook een heerlijke smaak!

Bewegen is gezond en leuk! In Nederland is er een advies voor hoeveel je moet bewegen om gezond te zijn, dit is de beweegrichtlijn. Kinderen moeten minstens een uur matig intensief bewegen per dag. Matig intensief betekent dat je hart sneller gaat pompen en je ook iets sneller moet ademhalen, maar je kan nog wel praten. Dit is bijvoorbeeld bij wandelen, fietsen of in de tuin werken. Daarnaast moeten kinderen minstens drie keer per week sporten om hun botten en spieren te versterken. Het is belangrijk om niet veel stil te zitten.

Bij voldoende bewegen hoort ook niet teveel beeldschermtijd. Hoeveel beeldschermtijd nog oké is, verschilt per kind en per situatie. Hele jonge kinderen hebben helemaal geen schermtijd nodig en voor oudere kinderen kan gamen bijvoorbeeld ook een sociale activiteit zijn. Het is belangrijk om afspraken te maken met je ouders over beeldschermtijd, zodat er nog genoeg tijd overblijft voor andere activiteiten zoals buiten spelen of sporten.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar voldoende slaap is heel belangrijk voor een gezonde leefstijl. Genoeg slaap helpt met groeien, concentreren op school en geeft weer energie voor de nieuwe dag. Er zijn een heleboel tips die helpen om goed te slapen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om elke dag op (ongeveer) hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en weer op te staan. Kijk niet meer teveel naar een beeldscherm vlak voordat je gaat slapen en heb deze dan ook niet op je slaapkamer. Rustige activiteiten zoals lezen of een puzzel maken helpen om alvast tot rust te komen voor het slapengaan.

Meer lezen over een gezonde leefstijl? Dit zijn interessante sites:

www.voedingscentrum.nl
www.opgroeienin046.nl
www.opvoeden.nl