SPORT- EN BEWEEGCONGRES 2019

Maandagavond 4 november vindt het jaarlijkse Sport- en beweegcongres plaats. Hieronder leest u het volledige programma. Inschrijven is verplicht en kan heel eenvoudig via het aanmeldformulier.

Plenaire opening - 19.00 tot 20.00 uur

De sportvereniging, de actualiteiten van vandaag!
Veel sportverenigingen hebben te maken met dezelfde uitdagingen. Een tekort aan vrijwilligers, terugloop in sponsorgelden, bemoeizuchtige ouders, enzovoort. Op een  creatieve en ludieke manier wordt de dagelijkse gang van zaken op de sportvereniging belicht.

Programma bestuurders: - 20.00 tot 22.00 uur

Workshop 1: Creatief Denken.
Hey bestuurder! Ben je het zat om steeds ja maar… te horen of steeds dezelfde oplossing voor het vrijwilligersprobleem te horen. Terwijl die niet werkt. Ben je op zoek naar een efficiënte manier van vergaderen die ook ideeën en concrete plannen oplevert?

Dan is deze creatief denken workshop iets voor jou. Doorbreek de vaste denkpatronen, durf out of the box te denken, ontdek wat er allemaal mogelijk is. Jij brengt de vragen in, Start2Create de tools om tot een oplossing te komen. Of het nu gaat over vrijwilligerswerving, leden binnen houden of nieuwe sponsoren benaderen. Het kan allemaal in deze creatieve workshop.

Start2Create begeleidt al een aantal jaren organisaties en sportclubs met deze vraagstukken en creatief denken. Ook leiden ze professionals op om de tools te leren. Je krijgt ook een garantie van ons: energie, een glimlach, verrassende oplossingen.

Workshopleiders, Kyra van Leeuwen en Steef van den Boom
Kyra van Leeuwen golfde tot een paar jaar geleden op de Ladies European Tour. De topsportcarrière werd met succes ingeruild voor het ondernemerschap. Samen met Etienne Verhoeff is ze eigenaar van Start2Create. Ze ontwikkelden gastvrijheidstrajecten voor sportclubs en trainen volgens de Creatief Denken methodiek. Steef is een van de vier trainers van Start2Create die sessies begeleidt en opleidingen Creatief Denken verzorgt.

Start2Create begeleidt al een aantal jaren organisaties en sportclubs met vraagstukken en creatief denken. Ook leiden ze professionals op om de tools te leren. Het doel van Start2Create is om de sportwereld te helpen met de veranderingen en uitdagingen waarmee de sport te maken heeft. 

Workshop 2: Sportief Besturen. 
Een vervolg op de workshop Sportief Besturen tijdens het Sportcafé van 3 september. Tijdens de workshop ‘Sportief Besturen’ komen herkenbare en dagelijkse situaties aan bod, van vrijwilligers die afspraken niet nakomen tot (over)enthousiaste ouders.

Als bestuurder van een club, is geen dag hetzelfde. Waarschijnlijk wil je een vereniging aansturen waarbij leden met plezier een leven lang kunnen sporten. Je wilt ook dat alle leden zich onderdeel van de hele vereniging voelen? Een goede sfeer op de club draagt immers bij aan het werven en behouden van leden en vrijwilligers.

In de workshop ‘Sportief Besturen’ gaan we in op de omgangsvormen binnen de club, de cultuurkant van de vereniging. We delen inzichten over hoe je als bestuurslid omgaat met vraagstukken. Hoe worden gasten en tegenstanders op de club welkom geheten? Hoe gaan leden onderling met elkaar om? En ook: Hoe wordt er vergadert en beslist over clubzaken?  In de workshop ‘Sportief Besturen’ krijg je handvatten aangeboden om de invloed op de sfeer van jouw club te vergroten door je rol als bestuurder persoonlijk in te vullen. Hierdoor krijg je als bestuurder meer grip op hoe mensen zich op de vereniging gedragen.

Hoe doe je dat?
Door het thema sportiviteit en respect binnen de visie, structuur en cultuur van de vereniging te borgen. Door ook naar je eigen rol te kijken. Hoe geef je invulling aan je bestuursfunctie? Waar ligt je kracht en die van je mede-bestuursleden? Interessante vragen die tijdens de workshop aan bod komen.

De volgende rollen komen aan bod:
• Beleids- en procesrol; Wat voor vereniging willen wij zijn, hoe stuur ik daar op?
• Communicatierol; Weet iedereen binnen onze club waar wij voor staan?
• Voorbeeldrol; Geef ik zelf wel het goede voorbeeld?
• Weerbaarheidsrol; Hoe doe ik dat, optreden tegen ongewenst gedrag?

TIP: Gebruik de workshop als teamsessie en kom met het hele bestuur. Breng gerust je eigen casus mee?

Workshopleider: Ellen de Roos 
Ellen de Roos maakt werk van sportief verenigen. Of dat nou als workshopleider, sportformateur of verenigingsondersteuner is. Ze is in meer dan 111 bestuurskamers geweest en werkt aan programma’s om mensen sportief uit te dagen. Ze staat wekelijks op het voetbalveld, ze zwemt, fietst en rent. Ze heeft een overtuigende houding: ellendig rooskleurig.


Programma technisch kader - 20.00 tot 22.00 uur

Workshop 1: Aangepast Sporten, wat nu?
Het inbedden van aanbod voor aangepaste doelgroepen heeft enorm veel voordelen voor sportverenigingen. Naast het feit dat de vereniging deze doelgroepen in beweging brengt, zorgt het voor een enorm goede sfeer binnen de vereniging. Toch gaat het niet zo maar vanzelf. Vandaar dat we jullie in deze workshop meenemen in de realisatie van aanbod voor de aangepaste doelgroepen in de sportvereniging.

De vereniging heeft sportaanbod voor mensen met een beperking, maar wat nu? Waar kan ik leden of vrijwilligers werven? Hoe kan ik het bestuur erbij betrekken? Waar kan ik ondersteuning krijgen? Hoe ga ik als trainer/coach/bestuurder om met de doelgroep? Deze workshop gaat in over het versterken en uitbouwen van het aangepast sportaanbod. Sinds 2019 heeft Ecsplore in de persoon van Natasja ter Veer een regioconsulent Iedereen Kan Sporten in dienst die sportclubs helpt met het ontwikkelen van aanbod voor speciale doelgroepen. Natasja kan jullie na afloop ook ondersteunen in de realisatie van aanbod voor deze doelgroep. 

Workshopleider, Sybrigje Westerhof. 
Sybirgje Westerhof is naast trainer ook opleider bij de Atletiekunie en het NOC*NSF een drijvende kracht achter een aantal Sportimpuls interventies, waarbij ze sportaanbieders helpt en ondersteunt in het opzetten of continueren van aangepast sporten. In Zeewolde geeft ze training aan diverse ‘andere’ doelgroepen.

Workshop 2: Stop Pesten Nu. 
De workshop gaat over pesten, online pesten en cyberpesten. Het biedt u inzicht in uw rol als trainer binnen een groep en daarnaast worden de diverse rollen belicht die mensen binnen een groep aannemen en welke actieve of passieve bijdrage zij leveren aan pestgedrag. Wie zijn gedrag herkent, kan dit ook veranderen. Voordat u pesten aan kunt pakken, is het eerst belangrijk om pesten te herkennen. Het verschil te weten tussen plagen en pesten. Wat is nou dat 'grijze gebied' of hebben wij alleen maar een plaagcultuur? Is dit zo? Is het voor iedereen plagen? Na deze workshop heeft u deze inzichten en kunnen wij u helpen om het pesten aan te pakken. 

Workshopleider: Patricia Bolwerk 
Patricia Bolwerk heeft circa 20 jaar werkervaring in commerciële en non-profit organisatie, ongeveer 15 jaar heeft zij als leidinggevende werkervaring in de functies Manager Bedrijfsbureau en Hoofd Office Management. Zij stuurde teams aan variërend tot 60 medewerkers. In 2009 besloot zij dat zij een andere richting op wilde in haar werk en kwam erachter dat zij kinderen/volwassenen gelukkig wil maken in hun hart. Als basis hiervoor heeft zij haar trainerslicentie behaald om gepeste kinderen/volwassenen te leren omgaan met pestervaringen. Daarnaast ontdekte zij tijdens deze omscholing hoe groot het pestprobleem is en dat dit soms wel 40 jaar zijn sporen na laat bij slachtoffers. Zij besloot zich in te zetten om Nederland bewust te gaan maken dat pesten moet stoppen omdat dit echt een groot probleem is, dit deed zij onder de naam Stop Pesten. Stichting Stop Pesten Nu richt zich op bewustwording en preventie over pestgedrag.

SCHRIJF JE METEEN IN VOOR EEN ACTIVITEIT

 

 

Beweegtest

 

Lees hier meer informatie over de beweegtest op het basisonderwijs

Ontmoetingsdagen


Ontmoet, ontdeken ervaar uw (beweeg)mogelijkheden in de buurt.

Beweeg-o-Theek

 

Check snel al ons sport- en spelmateriaal en reserveer direct en eenvoudig.

Ecsplore werkt in opdracht van de gemeenten SITTARD-GELEEN (uitvoering in samenwerking met SPRINT), SCHINNEN en STEIN
Ecsplore is onderdeel van MIK & PIW Groep | Disclaimer | Produced by Produced by www.mediamens.nl www.mediamens.nl