PROGRAMMA SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

Plenaire opening - 19.00 tot 20.00 uur
Keynote speaker: Carl Verheijen, directeur van iPH (Institute for Positive Health)
Carl Verheijen (1975) begon zijn studie geneeskunde in 1993 in Utrecht. Hij schaatste van 1997 – 2010 als professional op het hoogste niveau en behaalde 2 bronzen medailles bij de Olympische Spelen van Turijn en is hij vijf maal wereldkampioen geworden. In 2003 heeft hij zijn doctoraal geneeskunde behaald en in 2013 zijn MBA. Vanaf 2011 t/m  2016 was hij werkzaam bij de Nijkerkse gezondheidscentra, eerst bij de De Nije Veste en later ook bij GC Corlaer als algemeen directeur. Carl is bestuurslid van de atletiekunie en is ambassadeur van Alles is Gezondheid en Fonds Gehandicapten Sport. Ook heeft hij als Chef de Mission de jeugd Olympische Winterspelen in 2012 en 2016 begeleid. Sinds 1 januari 2017 is hij mede-directeur van iPH (Institute for Positive Health) en wil hij de beweging van positieve Gezondheid in Nederland verder voortstuwen.

Programma bestuurders - 20.00 tot 22.00 uur
Workshop 1: Vier inzichten voor sportbestuurders.  
Hoe zorg je als bestuur dat de ‘Open club’  plannen en ambities die je hebt ook binnen de rest van de club op voldoende draagvlak kunnen rekenen? En ook niet onbelangrijk: dat de plannen en ambities ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. In deze sessie ontvang je handreikingen om voor de bestuurlijke ambities breed draagvlak te creëren en deze ook daadwerkelijk uit te voeren.

Workshopleider, Jan Minkhorst (adviseur afdeling sportparticipatie NOC*NSF)
Jan Minkhorst (55) is werkzaam als adviseur en programmamanager clubkaderontwikkeling binnen de afdeling sportparticipatie van NOC*NSF. Hij is als programmamanager van de Academie voor Sportkader betrokken bij programma’s en activiteiten die een bijdrage leveren aan de verhoging van de kwaliteit en kwantiteit van bestuurlijk, sporttechnisch en arbitrerend kader binnen verenigingen en de ontwikkeling van clubs in zijn algemeenheid. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van een grote voetbalvereniging lid de onderwijsadviesraad van enkele ROC’s en HBO’s en ambassadeur van het project “Scholder an Scholder” in de Achterhoek.

Workshop 2: De marktgerichte sportvereniging. 
Verenigingssucces is durven kiezen! Sportverenigingen communiceren allemaal hetzelfde: “Iedereen is welkom bij onze vereniging waar prestatieve sport en gezelligheid hand in hand gaan.” Terwijl succesvolle ondernemingen juist steeds nadrukkelijker hun positionering kiezen. In deze workshop kijken we naar wat we kunnen leren van succesvolle ondernemingen die marketing in de kern van hun bedrijfsvoering hebben geïntegreerd. Hoe positioneren en branden we onze vereniging? Inspelen op kansen!

Workshopleiders: Jos Vonk en Martijn Musters (hogeschooldocent aan de opleiding SPECO Sportmarketing en Johan Cruyff Academy). Jos Vonk is docent sportmarketing aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Hij heeft een achtergrond in het verenigingsleven in België waar hij als verenigingsondersteuner in 7 jaar tijd 27 nieuwe hockeyclubs heeft opgericht voor de Koninklijke Belgische Hockey Bond. Hij hielp de verenigingen onder andere met de problemen van een vereniging in de 21ste eeuw, zoals de zoektocht naar vrijwilligers en de omgang met social media. 

Martijn Musters is hogeschooldocent aan de opleiding SPECO Sportmarketing en Johan Cruyff Academy. Hij verzorgt hier voornamelijk cursussen Sportmanagement en Sportbeleid en is zeer betrokken bij de onderwijsperiode waarin de sportvereniging centraal staat. Privé is hij al geruime tijd actief als verenigingsbestuurder in Tilburg. Daarnaast is hij lid van de Tilburgse Sportraad en de bondsraad van de Nevobo.


Programma technisch kader - 20.00 tot 22.00 uur
Workshop 1: Les- en leidinggeven binnen de sportvereniging.
Gedurende deze workshop leer je de basisvaardigheden van het les/training geven. Denk hierbij aan het kiezen van de juiste bewegingsvormen en het inzetten van verschillende didactische werkvormen. Ook het goed organiseren van de training komt aan bod. En omdat de les altijd anders kan lopen dan gepland zijn er ook vaardigheden die je helpen om te kunnen improviseren. Zowel voor beginnende als ervaren trainers een workshop die direct toepasbaar is in de eerstvolgende les die je gaat geven.

Workshopleider, Jurgen de Haan (docent en topsportcoördinator CIOS Sittard, voetbaltrainer). De 44 jarige Jurgen de Haan studeerde als docent Lichamelijke opvoeding af in Tilburg. Na een aantal jaren als docent LO werkzaam te zijn geweest op een middelbare school kwam hij terecht bij CIOS Sittard. Binnen het CIOS is Jurgen werkzaam als docent, mentor, jaargroep voorzitter leerjaar 1 en topsportcoördinator. Daarin verzorgt hij de lessen spel, trainingskunde, methodiek, grondvormen van bewegen en de KNVB trainersopleiding voetbal.

Naast zijn werkzaamheden bij CIOS Sittard is Jurgen de Haan al jaren actief binnen de voetbalsport. Zelf is hij in bezit van de trainerslicenties UEFA C en UEFA B. Als trainer/coach bij jeugdteam is hij werkzaam geweest bij VV Sittard, Fortuna Sittard, PSV Eindhoven, KRC Genk en EVV Echt (coördinator). SV Leveroy, Urmondia, VV Eijsden, EVV Echt, Wilhelmina ’08, VV Sittard en SV Someren zijn de clubs waarbij Jurgen actief was/is bij seniorenteams.

Workshop 2: Hoe kunnen sportverenigingen (blijven) aansluiten bij de behoefte van het sportende kind? 
Nederlandse kinderen bewegen te weinig, stoppen met sporten bij een vereniging en het ledenaantal bij sportbonden neemt af. Veel negatieve berichten stromen (de laatste tijd) door over het (gebrek aan) sporten en bewegen van de Nederlandse jeugd. Terwijl we op de hoogte zijn van de positieve effecten van sport en bewegen op het lichaam en geest. Hoe kunnen we er voor zorgen dat kinderen (blijven) sporten? Wat zijn de behoeften van het kind? En hoe kunnen sportverenigingen hier op (blijven) aansluiten? De rol van de trainer/coach hierin is vaak leidend.

Tijdens het verhaal lichten we onze kijk op sporten, bewegen, en talentontwikkeling toe. Deze kijk hebben we vertaald en in verschillende omgevingen getoetst tot een werkwijze waarmee we kinderen opleiden en opleiders begeleiden. We houden niet van alleen maar zenden, dus aan de hand van simpele doch leuke oefeningen en door middel van interactie willen we u handvatten meegeven om te gebruiken in uw eigen praktijk.

Workshopleiders: Mauro van der Looij en Martijn Bauer (oprichters Bauers en van der Looij)
Mauro van der Looij is afgerond Sport- & Prestatiepsycholoog en heeft daarvoor de Bachelor Kinder- & Jeugdpsychologie behaald. Sinds 2014 is hij als jeugdtrainer werkzaam in de jeugdopleiding van PSV Eindhoven binnen het project FUNdament. Voor dat vernieuwende project heeft hij de nodige input geleverd en maakt hij deel uit van de driekoppige methodologie. Daarnaast geeft Mauro les aan de Fontys voor het vak Leadership & Coaching. In het verleden gaf hij les aan de Universiteit Utrecht voor het vak Coachen & Trainen.

Martijn Bauer is afgerond Sport- & Prestatiepsycholoog en heeft daarvoor de Bachelor Sociale psychologie behaald. Tijdens zijn afstudeerstage is hij begonnen bij VVV-Venlo en heeft zich ook daarna verbonden aan de club als individueel begeleider van jeugdspelers op mentale vraagstukken. Daarnaast bezit hij ervaring in het lesgeven aan scholieren en studenten van de Tilburg University.

SCHRIJF JE METEEN IN VOOR EEN ACTIVITEIT

 

 

Beweegtest

 

Lees hier meer informatie over de beweegtest op het basisonderwijs

Hoe fit bent u? Gratis fitheidstest op maandag 8 of donderdag 11 oktober.
Beweeg-o-Theek

 

Check snel al ons sport- en spelmateriaal en reserveer direct en eenvoudig.

Ecsplore werkt in opdracht van de gemeenten SITTARD-GELEEN (uitvoering in samenwerking met SPRINT), SCHINNEN en STEIN
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep | Disclaimer | Produced by Produced by www.mediamens.nl www.mediamens.nl