PROGRAMMA SPORT- EN BEWEEGCONGRES VERENIGINGEN

Plenaire opening - 19.00 tot 20.00 uur

Peter Sprenger: De Sportconsument is er klaar voor!
Sport verandert in onze samenleving. We begrijpen steeds beter wat sport is en wat sport voor de samenleving kan betekenen. Bijna 5 miljoen mensen sporten via de georganiseerde sport. Maar vele miljoenen doen daarnaast hun eigen activiteit in sport met uiteenlopende motivaties. Nieuwe technologie draagt bij aan de onafhankelijke sporter, maar legt tegelijkertijd makkelijker contact tussen sporters. Een spannende ontwikkeling waar verenigingen, bonden en overheden creatief op in moeten spelen. Hoe kunnen we die nieuwe uitdaging oppakken en waar liggen de kansen voor de sport?

Programma bestuurders - 20.00 tot 22.00 uur

Workshop 1: Als je blijft doen wat je deed, zul je blijven krijgen wat je kreeg.
Het is duidelijk als verenigingen (en vooral besturen) blijven doen wat ze deden, ze zullen blijven krijgen wat ze kregen. Dat houdt praktisch in dat op veel terreinen problemen ontstaan en zelfs groter worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het behouden van leden, het hebben van voldoende vrijwilligers en kader, het financieel gezond blijven.

De workshop moet vooral bestuurders van verenigingen helpen zelf invulling te geven aan hun eigen veranderingsproces om hun vereniging succesvol te laten zijn in de huidige tijd en naar de toekomst toe. De hoofdopbrengst van de workshop is dat een vereniging aan de ene kant het fundament voor de toekomst bouwt door helder te krijgen “Waar staan we voor en waar gaan we voor”. Daarnaast weet welke oplossingsrichtingen er zijn om op te kunnen pakken. Daarbij worden vier hoofdthema’s besproken.
1. Speelveld en kansen
2. Waarden en principes
3. Visie en ambitie
4. Belofte en richting

Workshopleider, Arie de Zeeuw (directeur Authentic Communication en 'Open Club' believer)
Arie de Zeeuw bekleedde verschillende directie- en managementfuncties op het gebied van corporate communicatie bij overheid, nationale en internationale ondernemingen. In 2009 begon hij als zelfstandig ondernemer met zijn eigen bureau. De jaren daarna werd hij ook partner consultant bij drie andere communicatie-adviesbureaus in Limburg, resp. in Londen. Daarnaast is hij al zijn hele leven actief bezig met zijn passie sport. Als actieve sporter, adviseur, trainer & coach en bestuurder bij verschillende sportverenigingen, zoals hockey, turnen, basketbal en tennis. Daarbij combineert hij zijn professionele ervaring en kennis met het ontwikkelen en positioneren van sportverenigingen.

Workshop 2: Van leden naar fans binnen je sportvereniging. 
Als vereniging dien je het belang van je leden. Maar door alle moderne communicatiemiddelen is het bereik van verenigingen veel groter geworden. Verenigingen hebben tegenwoordig ook volgers, bezoekers, fans, ambassadeurs, etc. Ook sponsors vinden dat interessant. Wat is nou het echte bereik van je vereniging? Wat kan ik als vereniging eigenlijk met data? Eigenlijk zijn verenigingen anno 2018 veel groter dan alleen de leden. Het zijn sociale communities geworden. Hoe kan je dat gebruiken om de kracht van je vereniging te vergroten? Hoe maak je de werving gemakkelijker door nieuwe mensen te bereiken? Hoe kan je sponsors op een andere manier interesseren voor je club? Dit wordt behandeld in de workshop van leden naar fans. Een workshop met praktische tips om je vereniging nog beter op de kaart te zetten.

Workshopleider: Peter Sprenger, directeur Techonomy – voortzitter Nevobo
Peter Sprenger is naast voorzitter van de Nevobo (volleybal & beach volleybal) ook nauw betrokken bij de digitale ontwikkelingen in onze samenleving. Hij is al zijn leven lang betrokken bij sport. Zowel vanuit de Nevobo, als vanuit de sponsorkant. In zijn werk voor Techonomy heeft hij dagelijks te maken met bedrijven die op nieuwe manieren contact zoeken met hun klanten en fans. Wat is er veranderd en hoe pak je dat aan? Deze inzichten zijn ook weer leerzaam voor de sport. Peter doceert aan de Business of Sports Academy en is gastdocent bij het Cruyff Institute en het Nyenrode Sportsleadership programma. Zijn onderneming adviseert over innovaties in de internetwereld en over het belang van data in de huidige tijd. Zowel het werk als het volleybal geven hem de mogelijkheid op veel plekken in de wereld naar ontwikkelingen te kijken. Die deelt hij graag met anderen in Nederland via blogs of vlogs. Peter woont samen met zijn gezin in Lent en studeerde in Nijmegen, Rotterdam en in de VS.

Programma technisch kader - 20.00 tot 22.00 uur

Workshop 1: Les- en leidinggeven binnen de sportvereniging.
Gedurende deze workshop leer je de basisvaardigheden van het les/training geven. Denk hierbij aan het kiezen van de juiste bewegingsvormen en het inzetten van verschillende didactische werkvormen. Ook het goed organiseren van de training komt aan bod. En omdat de les altijd anders kan lopen dan gepland zijn er ook vaardigheden die je helpen om te kunnen improviseren. Zowel voor beginnende als ervaren trainers een workshop die direct toepasbaar is in de eerstvolgende les die je gaat geven. Let op! Neem zaalschoenen mee, want deze workshop vindt plaats in de gymzaal. 

Workshopleider, Jurgen de Haan (docent en topsportcoördinator CIOS Sittard, voetbaltrainer). De 44 jarige Jurgen de Haan studeerde als docent Lichamelijke opvoeding af in Tilburg. Na een aantal jaren als docent LO werkzaam te zijn geweest op een middelbare school kwam hij terecht bij CIOS Sittard. Binnen het CIOS is Jurgen werkzaam als docent, mentor, jaargroep voorzitter leerjaar 1 en topsportcoördinator. Daarin verzorgt hij de lessen spel, trainingskunde, methodiek, grondvormen van bewegen en de KNVB trainersopleiding voetbal.

Naast zijn werkzaamheden bij CIOS Sittard is Jurgen de Haan al jaren actief binnen de voetbalsport. Zelf is hij in bezit van de trainerslicenties UEFA C en UEFA B. Als trainer/coach bij jeugdteam is hij werkzaam geweest bij VV Sittard, Fortuna Sittard, PSV Eindhoven, KRC Genk en EVV Echt (coördinator). SV Leveroy, Urmondia, VV Eijsden, EVV Echt, Wilhelmina ’08, VV Sittard en SV Someren zijn de clubs waarbij Jurgen actief was/is bij seniorenteams.

Workshop 2: Pedagogiek binnen de sportvereniging. 
Tekst.

Workshopleider: Cyriel Gielen, docent Fontys Pedagogiek 
Cyriel Gielen heeft 15 jaar ervaring in het speciaal onderwijs; in de rol van leraar, gedragsspecialist, interne begeleider en lid van het managementteam. Na het volgen van de Master Pedagogiek is Cyriel in dienst gekomen van Fontys Hogescholen. Hij is de ontwerper van de Minor ‘Pedagoog in de sport’, waarbij studenten binnen sportclubs pedagogische ondersteuning bieden op het niveau van het kind, de trainer/ouder en beleid. Cyriel wordt deze workshop geassisyeerd door Youri Tooren. Youri is 4e jaars student pedagogiek en heeft vorig jaar de minor ‘Pedagoog in sport’ gevolgd. Hij heeft bij FC Den Bosch stage gelopen en daar prachtige veranderingsplannen opgezet en uitgevoerd. Dit jaar loopt Youri stage bij PSV, waar hij ook jeugdtrainer is. Hij zal vertellen over zijn praktijkervaringen.

SCHRIJF JE METEEN IN VOOR EEN ACTIVITEIT

 

 

Beweegtest

 

Lees hier meer informatie over de beweegtest op het basisonderwijs

Ontmoetingsdagen


Ontmoet en ervaar de mogelijkheden voor u bij u in de buurt.

Beweeg-o-Theek

 

Check snel al ons sport- en spelmateriaal en reserveer direct en eenvoudig.

Ecsplore werkt in opdracht van de gemeenten SITTARD-GELEEN (uitvoering in samenwerking met SPRINT), SCHINNEN en STEIN
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep | Disclaimer | Produced by Produced by www.mediamens.nl www.mediamens.nl