VALPREVENTIE

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Behalve lichamelijk letsel ontstaat er vaak ook een angst om nogmaals te vallen. Valangst kan ook ontstaat zonder dat u zelf ooit gevallen bent. Valangst leidt vaak tot minder fysieke inspanning en activiteiten. Gevolg hiervan is verlies van spierkracht, coördinatie en flexibiliteit, waardoor de kans op een val weer toeneemt. Door een val of valangst kunt u dus in een vicieuze cirkel terechtkomen.

In het nieuwe jaar organiseren een aantal samenwerkende partijen een cursus valpreventie voor 65-plussers. Verklein de kans op vallen, doe mee aan de cursus valpreventie.

De cursus valtraining wordt aangeboden op 2 locaties in Sittard, Geleen en zullen starten eind 2018:
Geleen: nog niet bekend.
Sittard: nog niet bekend.

Inhoud cursus valpreventie
1. Aanmelden
Bent u al eens gevallen? Heeft u angst om te vallen? Of staat u onzeker op uw benen? Meld u dan aan voor de cursus valpreventie. Aanmelden kan heel makkelijk en snel, klik hier voor het inschrijfformulier.

Let wel: per locatie is ruimte voor max.15 senioren. Aanmelding op volgorde van binnenkomst. Als een cursus vol is, kunt u op de wachtlijst worden geplaatst.

2. Intakegesprek en voorlichtingsbijeenkomst
Tijdens een intakegesprek ondergaat u een aantal fysieke testen om het valrisico in te schatten. Daarna ontvangt u 

een advies op maat door een fysiotherapeut. Als u in aanmerking komt voor deelname aan de cursus dan bezoekt u aansluitend een voorlichtingsbijeenkomst. Hier

 ontmoet u ook de andere deelnemers.

3. Valtraining
Het programma omvat 10 groepslessen. Tijdens 10 opeenvolgende weken volgt u 1 uur per week de cursus (m.u.v. feestdagen en vakanties). De lessen bevatten 4 onderdelen: 
- een hindernisbaan
- sport- en spelvormen;
- het leren van valtechnieken
- kracht- en conditietraining. 

Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven nagebootst en geoefend onder veilige omstandigheden. Gedurende de training wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd door toevoeging van motorische en cognitieve dubbeltaken. Tijdens sport- en spelvormen wordt het veilig voortbewegen in een drukke omgeving geoefend.

4. Follow-up
Na afloop van de cursus vinden de fysieke testen nogmaals plaats om uw voortuitgang in kaart te brengen. U 
ontvangt dan ook een persoonlijk advies om te blijven bewegen, bijvoorbeeld bij bestaande beweeggroepen met blijvende aandacht voor uw balans en spierkracht. Blijven bewegen is immers belangrijk voor uw gezondheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. 

Kosten
Deelname aan de cursus valpreventie kost €100,00 per persoon. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kan uw deelnemersbijdrage worden vergoed. Klik hier voor een overzicht van de grootste zorgverzekeraars. Houd er wel rekening mee dat er voor de intake en outtake een zitting fysiotherapie in rekening wordt gebracht die wordt gedeclareerd uit uw aanvullende zorgverzekering.

Aanmelden
Inschrijven voor de cursus valpreventie, klik hier.

Vragen of meer weten?
Heeft u nog vragen? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten:
Geleen:  nnb.
- Sittard: nnb.

Kunt u niet aanwezig zijn tijdens één van de informatiebijeenkomsten, maar heeft u toch nog vragen neem dan contact op met Marnik Gommers (046-4757261 / mgommers@ecsplore.nl).

                       

SCHRIJF JE METEEN IN VOOR EEN ACTIVITEIT

 

 

Beweegtest

 

Lees hier meer informatie over de beweegtest op het basisonderwijs

Ontmoetingsdagen


Ontmoet, ontdeken ervaar uw (beweeg)mogelijkheden in de buurt.

Beweeg-o-Theek

 

Check snel al ons sport- en spelmateriaal en reserveer direct en eenvoudig.

Ecsplore werkt in opdracht van de gemeenten SITTARD-GELEEN (uitvoering in samenwerking met SPRINT), SCHINNEN en STEIN
Ecsplore is onderdeel van MIK & PIW Groep | Disclaimer | Produced by Produced by www.mediamens.nl www.mediamens.nl